Etiketler
Ayutthaya, Öneri, Bangkok, Belgesel, Boks, Chiang Mai, Ekonomi, Film, Film Müziği, Gerçek Yaşam Öyküsünden, Ghost Tower, Hangi Müzikalden, Hangi Otel, Japon, Konusu, Korku, Kriz, LGBT, Maya Bay, Nerede Çekildi, Phang Nga, River Kwai, Savaş, Sinefil, Tayland, Tsunami, Uyuşturucu, Vietnam
Bir ülkeye gitmeden önce orada çekilmiş filmleri seyretmeyi siz de seviyorsanız, buyurun Tayland’da çekilen (Bangkok, Chiang Mai, River Kwai, Ayutthaya, Phang Nga) birkaç tanesi:
The Beach (2000) – Leonardo diCaprio ve Maya Bay… En ünlü filmlerden olmalı bu, çünkü tur satanların sıkça kullandığı isimlerden Leonardo. (Trailer: 20th Century Fox)
Hangover II (2011) – Düğün için Tayland’a giden dostlar, bekarlığa veda partisi ile başlarını yine derde sokar. (Sky Bar sahnesi için bkz: Rombaut Robby)
The Man With the Golden Gun (1974) – James Bond’un Phang Nga’yı meşhur ettiği film diyebiliriz sanırım. (Filmden ada görüntüleri için bkz: Dirk Snijder)
The Impossible (2012) – Phang Nga filmlerinden ama bence onu seyahatinizden önce seyretmeyin. 2004’te Tayland’da yaşanan tsunami felaketi ile ilgili. Döndükten sonra isterseniz bu konuda belgesel var, onu da izleyin. [‘2004 Tsunami Felaketi (Belgesel)’, TR BRS 2] (Film Trailer: Movieclips Trailers)
Bridget Jones II-The Edge of Reason (2004) – Yine Phang Nga ve Phuket’te Nai Yong Plajı
Men of War (1994)
Mortal Kombat (1995)
Chess – ‘One Night in Bangkok’ adlı şarkısı yıllarca dillerden düşmeyen müzikali de anmadan geçmeyelim. (Klip: abbagus1)
Made in Bangkok (2015) – Meksikalı transgender opera sanatçısını anlatan belgesel film (Trailer: Cine CANIBAL)
A Prayer Before Dawn (2017) – Nakhon Pathom Hapishanesinde çekilmiş. Yaba kullandığı için hapse atılan boksör Billy Moore’ın yaşam öyküsü, izlenmeye değer bir film çıkarmış ortaya. (Trailer: A24)
Kickboxer (1989) – Jean-Claude Van Damme, Muay Thai yani Tay boks öğrenir. Görüntüler Ayutthaya’dan. (Trailer: YouTube Movies)
The Elephant King (2006) – (Trailer: De Warrenne)
Soi Cowboy (2008) – Fragmanında da dediği üzere ‘sinefillerin mutlaka görmesi gereken bir film’ olduğunu tahmin ediyor, çok meraklanıyor, ama bulamıyorum bu filmi maalesef. (Trailer: De Warrenne)
The Promise (2017) – Tayland yapımı ‘Puen Tee Raluek’, dördüncü bölümde bahsettiğim the Ghost Tower’da çekilmiş sinir bozucu bir korku-gerilim filmi. Pek de güzel seyrettim. Bu tarzı pek sevmediğim için öyle diyorum. Yoksa aslında yaratıcısı belli ki ülkede yaşananlar hakkında bir fikir vermeyi de önemseyerek haberlerden kesitlerle başlatmış filmi. 1997 yılında Tayland’da başlayıp doğu Asya’yı etkisi altına alan büyük ekonomik krizi, inşaat sektörünü nasıl vurduğunu, aniden fakirleşen birçok ailenin yaşadıklarını anlatması açısından değerli. Tabii bu filmi de seyredince The Sathorn Unique Tower sizin için daha özel bir bina haline geliyor. Korku filmi izlemekten hoşlanmıyorsanız filmin başına bakabilirsiniz sadece. İntihar sahnesine kadar akıllı bir filmmiş gibi gidiyor. (Trailer: GDH)
The Railway Man (2013) – Türkçe ismi “Geçmişin İzleri” olan film, İkinci Dünya Savaşı sırasında tren yolu yapımı için Japonlara çalışmak zorunda kalan İngiliz askerlerden birinin psikolojik sıkıntılarla dolu yaşamını anlatıyor. (Trailer: LionsgateFilmsUK)
Ayrıca muhteşem ‘Baraka’ (1992) ve ‘Samsara’ (2011) belgesellerinde Tayland’dan da görüntüler var.
Around the World in 80 Days’de de… Bolca bilgisayar şeysi kullanılmış olsa da Starwars III (2005) çekimleri de oralarda gerçekleştirilmiş. Sylvester’ın yılanlarıyla oynadığı ‘Rambo’ filmi sahnesi (2008) Kuzey Tayland’da bir yılan çiftliğinde hayat bulmuş. Hatta Emmanuelle (1974) bile Tayland’da yaşayan bir hanımmış ve film orada çekilmiş.
Bazı filmler Tayland’da çekilmiş diye düşünüyoruz. ‘Anna and the King’ (1999) örneğin, Malezya’da çekilmiş. Eski versiyonu da Amerika’da.
The Bridge on the River Kwai (1957) – Dördüncü bölümde biraz bahsettiğim köprü Tayland’da olsa da film Sri Lanka’da çekilmiş [Bkz: Movie-Locations]. Ünlü marşını da bir analım: Colonel Bogey March
Bir de diğer türlüsü var:
Good Morning, Vietnam (1987) – Vietnam savaşı ile ilgili olsa da Tayland’da çekilmiş (IMDb). The Malaysia Hotel’in ikinci katındaki bazı odalar da filmde kullanılan radyo istasyonuna dönüştürülmüş. Gay müşterilerin de çok sevdiği söylenen (thaivisa) otelin geçmişini öğrenmek için bu sayfaya bakabilirsiniz: Khaosod English
Ayrıca şu sitede, Tayland’da çekilmiş 7 Vietnam filmi var: ‘Almost Ginger’
Daha fazla okuma yapmak isterseniz, Google’a ‘films shot in Thailand’ dediğinizde hepsini veriyor zaten, ama ayrıca şu ikisine de bakabilirsiniz:
* Almost Ginger
* IMDb (Tayland’da çekilenler ya da Bangkok’takiler)
O zaman SANUK!
Teşekkürler iyi bir bilgilendirme oldu👍😊💙❤️💙
Teşekkür ederim. Keyifli izlemeler 🙂 Siz de sever misiniz Alev Hanım, bir ülkeye gitmeden önce orayla ilgili/orada çekilen filmler seyretmeyi? Ya da dönünce?
Ben gidince görmek isteyenlerden olsam da eşim sevdiği için ben de gitmeden izlemiş oluyorum. Fotoğraf konusunda faydasını görüyorum. 👍Ama çekmek istediğim kareleri tur gezisinde çekemediğim zaman da moralim bozuluyor.🤷♀️
Meğer ne çok film çekilmiş Tayland’da. Aslında bu çok iyi fikir çok beğendim. Bir ülkeye gitmeden önce filmleri izleme işini. Ben yıllar önce Shirley Valentine ve Manzaralı Oda filmlerini izlemiştim. İngiltere’de yaşayınca o filmleri ne kadar iyi anladım anlatama. Dolayısıyla o filmleri hem gitmeden hem de gittikten sonra izleyin. O zaman çok daha anlamlı olacak. Bilgi ve deneyim arasındaki farkı öğrenmek için. Sevgiler. Eline sağlık yazı için.
Çok güzel belirtmişsin Nurşen. Ben de senin blogunda Bath kenti hakkındaki yazının altında biraz açıklamaya çalışmıştım gördüklerimin beni nasıl etkilediğini. Odessa’da Potemkin Basamaklarını görmek gibi tarihi izleri sürmek ya da Rocky’nin antrenman yaptığı merdivenleri tırmanmak filan da çok heyecan verici. Balkanlarda Kusturica’nın izlerini sürmek gibi etkinlikler de içimi gıcıklıyor 🙂 Bir de bunun kitap versiyonu var ya! İspanya’da Don Quixote rotası gibi alternatif turizm işleri. Adamlar yapıyor aaabii 😀 Daa.. ben hiç yapamadım henüz böyle bir şeyi 🙂 Teşekkür ederim deneyimlerini bizlerle de paylaştığın için.